mypressious.gr

Bansky or not Bansky?

Μέχρι πρότινος έβαζα το χέρι μου – το αριστερό καθότι δεξιόχειρας – στη φωτιά ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ακούσει για τον Banksy. Και λέω «ακούσει» γιατί θεωρητικά κανένας δεν ξέρει ποιος είναι ο Banksy από κοντά, κάτι σαν τον δικό μας Αρκά ένα πράγμα. Προς μεγάλη μου έκπληξη, όμως, διαπίστωσα ότι υπάρχουν νέα άτομα που δεν έχουν έρθει σε επαφή με το έργο του, οπότε και είναι απαραίτητος ένας σύντομος πρόλογος.

Με άλλα λόγια, δεν είναι ένας τυχαίος «βάνδαλος»· αντιθέτως, φροντίζει μέσα από την τέχνη του να αφυπνίζει το κοινό.

Πρόκειται για τον διασημότερο ίσως street artist της εποχής μας με καταγωγή από τη Μεγάλη Βρετανία και γκραφίτι-έργα τέχνης σε διάφορες χώρες. Οι δημιουργίες του δεν είναι απλά μιας κάποιας αισθητικής αλλά περνάνε και κοινωνικοπολιτικά μηνύματα· πολλάκις έχει βάλει στο στόχαστρο τη βασίλισσα και γενικότερα το πολιτικό προσκήνιο της χώρας του. Με άλλα λόγια, δεν είναι ένας τυχαίος «βάνδαλος»· αντιθέτως, φροντίζει μέσα από την τέχνη του να αφυπνίζει το κοινό.

Αντισυμβατικός και -αν το θέλεις- «αιρετικός», αν και ο ίδιος αρνείται την πώληση φωτογραφιών και την αναπαραγωγή των έργων του, εντούτοις κάποιοι δημοπράτες τέχνης ήδη έχουν προσπαθήσει να πουλήσουν κάποιες από τις δημιουργίες του, χωρίς βέβαια να τους προβληματίζει ιδιαιτέρως το πώς θα αφαιρέσουν τα εν λόγω έργα από τα δημόσια σημεία όπου αυτά βρίσκονται.

Από τις 27 Φεβρουαρίου έως την περασμένη Τρίτη 26 Μαρτίου, το κοινό της Αθήνας και όχι μόνο είχε την ευκαιρία να θαυμάσει την έκθεση «The World of Banksy», με απομιμήσεις των τοιχογραφιών του να «ζωντανεύουν» σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, καθώς και με «πιστά» δοσμένες απεικονίσεις των σημείων ανά τον κόσμο όπου έχουν δημιουργηθεί αυτές και όχι απλώς με εκτύπωση των έργων του πάνω σε μουσαμά.

Αν και το κοινό αγκάλιασε την έκθεση όπως ανακοίνωσε η εταιρεία διοργάνωσής της (People Entertainment Group), ο ίδιος ο καλλιτέχνης έβγαλε ανακοίνωση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ότι δε σχετίζεται με κανέναν τρόπο με το όλο εγχείρημα και ότι δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για να πραγματοποιηθεί αυτό. Η μπάλα πήρε όχι μόνο την έκθεση στην Αθήνα, αλλά και παρόμοιες εκθέσεις σε Μόσχα, Μιλάνο, Βρυξέλλες, Άμστερνταμ και αλλού.

Κι αυτό, γιατί πώς θα ήταν δυνατό να λάβει αμοιβή ένας καλλιτέχνης που κανείς δε γνωρίζει ποιος είναι;

Στη συνέχεια, και όπως ήταν αναμενόμενο, η People Entertainment Group έβγαλε με τη σειρά της ανακοίνωση στην οποία τόνισε το γεγονός ότι εξαρχής η έκθεση διαφημίστηκε όχι ως «του Banksy» αλλά «αφιερωμένη στον Banksy» και ότι χαρακτηρίζεται από ηθικό στοιχείο, μιας και όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια θα δοθούν για την ενίσχυση του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας. Κι αυτό, γιατί πώς θα ήταν δυνατό να λάβει αμοιβή ένας καλλιτέχνης που κανείς δε γνωρίζει ποιος είναι;

Παρόλα αυτά, η αναπαράσταση «ξεριζωμένων» από το φυσικό τους περιβάλλον έργων ενός αμφιλεγόμενου καλλιτέχνη πιθανότατα να μη συνδράμει και τόσο στο να γίνουν αυτά γνωστά και αντιληπτά στο ευρύ κοινό, μιας και τους αφαιρείται έτσι το κοινωνικοπολιτικό μήνυμα που τα χαρακτηρίζει και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέρος στο οποίο δημιουργήθηκαν εξαρχής.

Περισσότερα εκθέματα στη gallery που ακολουθεί:

Ellie-Joy

Ταξίδια, βιβλία, ταινίες, φωτογραφία, μουσική, φαγητό, σοκολάτα, κρασί, σκυλιά, άνθρωποι με "ανοιχτά" μυαλά. "These are a few of my favourite things."

Add comment

Κατηγορίες