mypressious.gr

Τα όνειρα της Κυριακής κοστίζουν όσο τα κοστολογείς

Όνειρο. Σύμφωνα με τον Τριανταφυλλίδη, όνειρο ονομάζουμε μία «σειρά από φανταστικές παραστάσεις, συναισθήματα ή αισθήματα που δημιουργούνται στη συνείδηση κατά τη διάρκεια του ύπνου». Το εκάστοτε όνειρο ενδέχεται να είναι άσχημο, φοβερό, παράξενο, προφητικό, σημαδιακό, αλλά και όμορφο, αισιόδοξο, ελπιδοφόρο, γλυκό. Όνειρα γλυκά. Θερινής νυκτός, αλλά και χειμερινής, ανοιξιάτικης, φθινοπωρινής· σεξπηρικό.

Πολλοί εξύμνησαν τα όνειρα μέσω της τέχνης, βλέπε Henri Rousseau με τον πίνακα Le Rêve το 1910 (The Dream στα γαλλικά), γνωστός και ως Le Songe ή Rêve exotique, που κάλλιστα παραπέμπει στη ζούγκλα του Μόγλη, ή Picasso με το Le Rêve το 1932, όπου απεικονίζεται ο εικοσιτετράχρονος τότε «πόθος» του (Marie-Thérèse Walter). Αλλά και στη μουσική πολύ συχνά σκοντάφτουμε στο «όνειρο»· «σαν θυμηθείς τ’ όνειρό μου, σε περιμένω να ‘ρθεις», τραγουδούσε η Γιοβάννα στη γνωστή ερωτική μπαλάντα σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, χωρίς να παραλείψει να τονίσει πως «δεν απομένει στον κόσμο ελπίδα καμιά», ενώ ο Τέρης Χρυσός έβλεπε τα όνειρα ως πουλιά ταξιδιάρικα στο μεταφρασμένο κομμάτι του Joe Dassin “L’été Indien” (Indian Summer). Εκτός από τον Χρυσό όμως, και η Χάρις Αλεξίου συνδέει τα όνειρα με απόδραση · «όνειρα, όνειρα, φλόγες μακρινές μου, του φευγιού μου όνειρα, κι άγνωστες φωνές μου».

Καθόλου τυχαία η εν λόγω συσχέτιση, αν με ρωτάς. Κι αυτό γιατί αν κάτι σε κρατάει ζωντανό σε μία περίοδο όπου όντως δεν απομένει στον κόσμο ελπίδα καμιά, είναι το όνειρο ότι μπορείς να ξεφύγεις από αυτόν τον κόσμο. Αν δεν απομένει ελπίδα καμιά, προφανώς δε χωράς κι εσύ, αλλά επειδή πολλές φορές η πραγματική απόδρασή μας δεν είναι εφικτή για τον χ, ψ λόγο, το φευγιό γίνεται νοητά, μέσω του ονείρου. Φεύγεις στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα με σκοπό να αποστασιοποιηθείς από την πραγματικότητα και να γεμίσεις τις μπαταρίες σου -στιγμιαία έστω- ώστε το ρεαλιστικό αύριο να είναι λίγο πιο ανεκτό, λίγο πιο ανθρώπινο. Πόσες προβληματικές καταστάσεις έχεις λύσει έτσι, παίρνοντας λίγη απόσταση και βλέποντάς τες από άλλη οπτική γωνία. Γιατί αυτό είναι το όνειρο· η κατάλληλη οπτική γωνία. Και κάποιες φορές, η οπτική γωνία είναι τόσο πετυχημένη που όντως καταφέρνεις να φύγεις μόνιμα πλέον από τις προβληματικές καταστάσεις.

Και ενώ στα γράφω όλα αυτά, ακούω το Pipe Dreams από Travis, ένα όμορφο τραγουδάκι που μελαγχοφέρνει λιγάκι, αλλά έτσι είναι και τα όνειρα, κομματάκι μελαγχολικά, εκτός κι αν ονειρεύεσαι γυρόνια με μπόλικο κρεμμύδι, οπότε ναι, πιο μπανάλ παύλα καρακιτσαριό που ξεπερνάνε ακόμα και το κιτς που περιγράφει ο Kundera. Σύμφωνα με το λεξικό του Cambridge, ο όρος pipe dream αναφέρεται σε μία ιδέα ή ένα σχέδιο που είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί, φρούδες ελπίδες σαν να λέμε κοινώς. Τώρα θα μου πεις, πού κολλάει το pipe. Ψάχνοντάς το λίγο περισσότερο, βρίσκεις ότι ο όρος προέκυψε από το κάπνισμα οπίου που είχε ως αποτέλεσμα το γέννημα τρελής και αχαλίνωτης φαντασίας· νεραϊδάκια, σεντούκια με χρυσά νομίσματα, πράσινα άλογα και άλλα παρεμφερή. «Όνειρο είναι η ιστορία μας καρδιά μου, τα ξωτικά γυρνούν τις νύχτες συντροφιά μου» ακούγεται η χαρακτηριστικά βαθιά και μελαγχολική φωνή του Μάλαμα από κάπου μακριά …

Συνεπώς, προσοχή στο κενό μεταξύ εφικτού και μη πραγματοποιήσιμου ονείρου, γιατί αναμφισβήτητα καλό είναι να υπάρχεις για ένα όνειρο και κάποιες φορές αξίζει να σε κάψει η φωτιά του, αλλά ενίοτε τα όνειρα της Κυριακής κοστίζουν ακριβά. Κάτι ξέρουν τα Υπόγεια Ρεύματα.

Ellie-Joy

Ταξίδια, βιβλία, ταινίες, φωτογραφία, μουσική, φαγητό, σοκολάτα, κρασί, σκυλιά, άνθρωποι με "ανοιχτά" μυαλά. "These are a few of my favourite things."

2 Σχόλια

  • -Αυτό το κενό σε προσδιορίζει, σε γεμίζει τρέλα και δύναμη. Αυτό το απροσδιόριστο μέγεθος κάνει το στόχο να αξίζει.
    – Τα γυρόνια που έφαγες κάποτε μ’ ένα φίλο, μπορεί να ήταν η πιο «γλυκιά» γεύση της ζωής σου.

    • Έχεις απόλυτο δίκιο, αγαπητέ Bob! Άλλωστε στα πιο απλά και καθημερινά βρίσκεται η (Χ)αρά. (εγώ γύρο κοτόπουλο πάντως) 🙂

Κατηγορίες