mypressious.gr

Τα Χριστούγεννα του Βλαχομπαρόκ

«Χριστούγεννα, Χριστούγεννα ευτυχισμένα» τραγουδάει το Δεσποινάκι, αλλά κάτι μου λέει ότι σίγουρα γίνονται και χωρίς εσένα, Τάκη. “I’m dreaming of a white Christmas” τραγούδησε ο αείμνηστος Sinatra, αλλά δεν είδαμε «βαμβάκι» φέτος στο κλεινόν -και μη- άστυ, ούτε καν λασπόνερο, ντεκαντάνς κανονικό, Τάκη. Αλλά να δεις που το climate change είναι τόσο έντονο που θα ξυπνήσουμε ένα πρωινό του Μάρτη, θα κοιτάξουμε έξω από το παράθυρο και θα δούμε ότι ο Άκης ο Πετρετζίκης πασπάλισε όλη τη χώρα με ζάχαρη άχνη αφού πρώτα μας άλειψε με παχιά στρώση μασκαρπόνε· επεκτείνεται επικίνδυνα ο άνθρωπος.

“All I want for Christmas is you” τραγουδάει το Μαράκι το Carey, αλλά μπούρδες, Τάκη. Εγώ θέλω ένα εισιτήριο για Ταμ Τουμ για να δω τις μαϊμούδες, ακούω εδώ και καιρό για όλους αυτούς που πάνε εκεί ειδικά γι’ αυτές· κάτι θα ξέρουν, Τάκη. Γιατί καλά και τας Ευρώπας, αλλά νισάφι, ας δούμε και κάτι διαφορετικό πλέον, να ανοίξει το μάτι, να διευρυνθεί ο ορίζοντας, να ζηλέψει κομματάκι η Καιτούλα που μας τα έπρηξε με τα Λονδίνα. Κι εμείς πήγαμε, κυρά μου, και πετύχαμε τον John Cleese στον δρόμο, αλλά δεν κάναμε έτσι! Ποιος είναι ο John Cleese; Μα καλά, ρε Τάκη, πόσο βλαχομπαρόκ είσαι πια;; Να τον googlάρεις, τι το έχεις το smartphone και μας το μοστράρεις όλη την ώρα;

“Shake it up, shake up the happiness, wake it up, wake up the happiness, come on all, it’s Christmas time” τραγουδούν οι Train, που σίγουρα επηρεάστηκαν από το Shake it του Σάκη του Ρουβά στο Όραμα της Ευρώπης ή αλλιώς Eurovision. Εγώ, εδώ που τα λέμε, το μόνο που δύναμαι αυτή τη στιγμή να shake είναι τη σαντιγί, μιας κι ετοιμάζω γλυκό μοναχά για πάρτι μου, όπως λέει και η διασκευή που έκανα στο γνωστό λαϊκό άσμα. Κι αν μπορώ να wake up κάτι, είναι τις αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία που με παρακαλούσαν να φάω μέχρι που το μετάνιωσαν και μετά με παρακαλούσαν να σταματήσω να τρώω. Ε να γιατί βγήκα ανισόρροπη, Τάκη, και μέχρι να αποφασίσω αν θέλω ή όχι παγωτό έχουν έρθει τα Χριστούγεννα.

Και καταλήγουμε στα εξής, αγαπητέ μου Τάκη. Ωραία όλα αυτά τα χαρωπά τραγουδάκια που πάνε αγκαζέ με την αισιοδοξία των γιορτινών ημερών, αλλά παρατηρείς και ο ίδιος ότι είναι άλλα αντ’ άλλων, κοινώς. Άλλα θέλει το Δεσποινάκι, άλλα το Μαράκι, άλλα οι Train, άλλα ήθελε ο Sinatra, άλλα εγώ, και σίγουρα άλλα εσύ, γιατί “Last Christmas I gave you my heart” αλλά όλοι ξέρουμε πώς κατέληξε αυτό, Τάκη μου, και γι’ αυτό δε θα συνεννοηθούμε ποτέ μας άλλωστε. Πολύ αμφιβάλλω, εντέλει, αν όλοι αυτοί πήραν αυτό που ήθελαν, και άσε τον Κοέλο να μας ζαλίζει με συνωμοσίες σύμπαντος κι άλλες τέτοιες σαχλαμάρες. Εγώ το έχω φιλοσοφήσει πλέον· πέρα από την τέλεια αφορμή για καταναλωτικό όργιο, ανηλεή μασαμπούκα χωρίς τύψεις και εφήμερες καλοσύνες, τα Χριστούγεννα είναι η τέλεια ουτοπία. Μάλιστα, Τάκη, αυτό ακριβώς είναι. Γιατί θα τραγουδάμε όσοι έχουμε καλή φωνή “We wish you a Merry Christmas and a Happy New Year” για την καινούργια χρονιά που θα μπει, αλλά guess what. Μπορεί να είναι a new year, αλλά θα είσαι πάντα the same old you. Αν το σκεφτείς προσεκτικά, Τάκη, θα δεις πόσο δίκιο έχω. Αλλά ήσουν, είσαι και θα είσαι πάντα τόσο εγωιστής, που σιγά μην το παραδεχτείς μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα.

Ellie-Joy

Ταξίδια, βιβλία, ταινίες, φωτογραφία, μουσική, φαγητό, σοκολάτα, κρασί, σκυλιά, άνθρωποι με "ανοιχτά" μυαλά. "These are a few of my favourite things."

1 comment

  • Υπέροχο και πόσο true! Εξάλλου όσον αφορά τα θέλω – είτε είναι Χριστούγεννα, είτε New Year’s, είτε οποιoδήποτε άλλο special occasion – τα ‘χουν πει οι Rolling Stones:
    You can’t always get what you want
    but if you try sometimes
    well, you might find
    you get what you need (Τάκη ;P)…

Κατηγορίες